STRAIPSNIAI

Alvydas VEBERIS. GĖRIS AR BLOGIS GRĮŽTA BUMERANGU 2018-01-23.
 Alvydas VEBERIS.   GĖRIS AR BLOGIS GRĮŽTA BUMERANGU 2018-01-23.

 

 

 

Alvydas VEBERIS 

 

,,Nėra nieko uždengta, kas nebus atidengta,

ir nieko paslėpta, kas nepasidarys žinoma. 

Ką kalbėjote patamsyje, skambės šviesoje, ir ką

šnibždėjote į ausį kambariuose, bus skelbiama nuo stogų!“

(Lk 12;2,3)

 

 

 

 

 

                 

GĖRIS AR BLOGIS GRĮŽTA BUMERANGU

 

 

 

Tęsiama narkotikų baronų – Šiaulių AVPK ONTT - byla Panevėžio apygardos teisme

 

Ketvirti metai, kai Panevėžio apygardos teisme vėžlio žingsniu skinasi kelią Šiaulių AVPK ONTT pareigūnų REZONANCINĖ byla.

 

Teisiamųjų suole – 18  įvairaus rango policijos pareigūnų.   Tai tik  dalis  nusikalstamo susivienijimo veikėjų. Jiems talkinę prokuratūros darbuotojai liko šešėlyje - užmaskuoti. Komisarai organizavo plataus masto narkotikų ir tabako verslą, vykdė konfiskuotos kontrabandos realizavimą ir darė visą eilę kitų nusikaltimų. Visuomenėje - mirtina tyla.

 

Sisteminė žiniasklaida, dirbanti už Judo sidabrinius, tyli. Komisarų nagrinėjama byla vieša, tačiau į teismo posėdžius nei vienas žurnalistas kišti nosies nedrįsta. Ko bijomasi? Aukščiausio lygio nusikaltėlių? Tiesa, paskutiniuose posėdžiuose procesą stebi Žmogaus teisių gynybos visuomenininkai.

Aktyvūs visuomenininkai Piliečių Sąšaukos “Už dorą ir tautą“ administratorius Valentinas Repšys (kairėje) ir buvęs vienas pirmųjų Sąjūdžio aktyvistų, Panevėžio smulkiųjų verslininkų lyderis Kazys Grabys pašiurpę dėl ekskomisarų ,,darbo‘‘

 

Aukščiausio lygio pareigūnų rankomis  daromi patys  baisiausi nusikaltimai. Negana to, nusikaltėliai (prokurorai, teisėjai, policijos pareigūnai) aukštinami pareigose, o nekalti žmonės atsiduria kalėjimuose arba žudomi laisvėje. Visiems puikiai žinoma patarlė, kad žuvis pūva nuo galvos. Kas surišo rankas Prezidentei kovoti su šalies klanais ir nusikalstama mafija?

 

O gal pati Prezidentė yra tos mafijos neatsiejama dalis? Bado akcijos dalyviai, norėdami atstatyti teisingumą šalyje, priartėjo prie Prezidentės dvaro-Daukanto aikštės. Nors dalyviai gavo leidimą neterminuotai bado akcijai, tačiau Vilniaus savivaldybės klerkai greit  suprato, kad perlenkė lazdą. Vienpusiškai panaikino leidimą, o badautojus, panaudoję fizinį ir psichologinį smurtą, išvaikė. Tautos išlaikytiniai – dvarponiai, tame tarpe ir Šalies Prezidentė nors valgo  ,,kumečių“ sūriu prakaitu uždirbtą duoną, tačiau nedrįso pažiūrėti badautojams į akis.

 

Ji neišėjo su badaujančiais ne tik pakalbėti, kartu spręsti problemas, bet ir  pasisveikinti. Akcijos dalyviai  tiesiog po Prezidentės langais. Ji mėgaujasi gyvenimu ir kaip šarka renka aukso blizgučius iš savo tokio pat mąstymo ,,kolegų“ ir dalina juos lojaliems pavaldiniams.

 

,,Teisingumo“ vykdytojų nutartys, sveiku  protu nebesuvokiamos. Jų ,,pezalų“ neįmanoma surašyti net į jaučio odą. Nepaisant to, išsigimęs teisingumas,  toliau tęsia ,,darbą“. O šis darbas, kaip sniego gniūžtė nuo kalno,  ritasi žemyn-prastėja.

 

Iš visos Lietuvos vėl po ilgalaikių pertraukų sugužėjo kaltinamieji ir jų gynėjai. Panevėžio apygardos teisme, pradedant nuo 2014 m. spalio 14 d. pagal suderintą iš anksto grafiką, toliau nagrinėjama  REZONANSINĖ Šiaulių AVPK ONTT pareigūnų byla.

 

Posėdžiams sekretoriauja  Edita Marcinkevičienė.  Pranešėjas teisėjas Pranas Šimkus. Valstybinį kaltinimą palaiko Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gelgaudas Norkūnas.

Šiaulių AVPK ONTT pareigūnų ir jiems talkinusiųjų likutis, kuriems pareikšti kaltinimai,  tai:

 

Remigijus Dereškevičius, Remigijus Zykas, Tomas Ruchtinas, Ričardas Pocius, Renatas Ivanovas, Gediminas Aina, Gediminas Motiejūnas, Giedrius Vaitkus, Vytenis Maščinskas, Rolandas Grigalaitis, Arūnas Jankus, Arminas Lipskis, Arvidas Budrys, Gintautas Golovnia, Raimondas Ripinskas, Pavelas Osipovas, Kęstutis Purvinis, Robertas Paštuolis.

Komisarai be antpečių. Drąsa išgaravo ir jie  įvairiais būdais slepia savo veidus ,,nardydami“

internete telefonų ar kompiuterių pagalba

 

Šiaulių kriminalinės policijos AVPK ONTT pareigūnai (18 asmenų) 15 metų atiminėjo iš narkotikų prekeivių kontrabandines prekes: narkotikus, psichotropines medžiagas, cigaretes ir patys juos pardavinėjo, o nekaltus sodino į kalėjimus. Ne gana to, atiminėjo iš nusikaltėlių asmenines materialines vertybes, pinigus,  reketavo, klastojo dokumentus, grasino susidorojimu, privertė nusikaltėlius  prekiauti atimtomis  kontrabandinėmis cigaretėmis pareigūnų reikmėms, patys grubiai  pažeidinėjo įstatymus ir nustatytą tvarką. Komisarai nebaudžiami dirbo kaip asmeniniame bulvių lauke visoje šalies teritorijoje ir už jos ribų.

 

Nors posėdžių grafikai kruopščiai sudaryti iš anksto, tačiau be perstojo juos reikia koreguoti dėl nepateisinamų kaltinamųjų ar jų gynėjų neatvykimo į teismo posėdžius priežasčių.  Kaltinamojo Gedimino Ainos  advokatą A. Milutį teismas jau yra du kartus nubaudęs už neatvykimą į posėdžius be pateisinamos priežasties. 2015 m. balandžio 16 d. nutartimi jam skirta 3 MGL dydžio (112,98 euro) bauda, 2016 m. spalio 13 d. nutartimi – 5 MGL dydžio (188,30 euro) bauda. Pastaroji bauda advokatui prašant (kaip neatvykimo priežastį jis nurodė ligą) buvo sumažinta iki 3 MGL dydžio (112,98 euro) baudos. Abi baudas advokatas A. Milutis sumokėjo.

 

2018 m. sausio 18 d. vėl eilinį kartą buvo trukdomas teismo darbas. Teisėjui  ir prokurorui truko kantrybė.  Teismas priėmė nutartį nubausti kaltinamojo G. Ainos advokatą A. Milutį griežtesne bauda. Jis be pateisinamos priežasties neatvyko vėl į teismo posėdį. Teismas jam skyrė 10 MGL dydžio, t. y. 500 eurų baudą.

 

Tenka stebėtis prokuroro atmintimi. Jis beveik be  jokio rašto, tarsi žirniais į sieną, beria kaltinimus  didelės apimties bylų (beveik 100 tomų) epizoduose!

 

Salėje jo kalba blogai girdisi dėl nesureguliuotos aparatūros. Nors salėje mirtina tyla, bet dėl prasto girdimumo   kaltinamieji ir jų gynėjai kalbos beveik   nesiklauso. Dauguma nardo internete kompiuterių ar  telefono aparatų pagalba. Kai kurie  burnoje be perstojo kažką  gromuliuoja. Tikėkimės, kad ne narkotikus. Gyvuliai atrajoja ir kramto  maistą, bet juk čia žmonės.  Matyt, tokiu būdu ramina nervus.

 

SKRIAUDA KITIEMS GRĮŽTA BUMERANGU

 

Teismo posėdžio pertraukos metu vienas kaltinamasis papasakojo savo istoriją. Prisipažino, kad yra narkomanas. Turi sugyventinę Danutę, kuri palikusi 13 metų savo dukrą Eriką  globėjai Šiauliuose,  uždarbiauja Norvegijoje. Ten augina 2 metų berniuką.

 

Globėja guodžiasi, kad nesusitvarko su palikta Danutės trylikamete. Ji neprognozuojamo elgesio.  Gali bet ką padaryti sau ar suluošinti greta esantį. Bendrauja su 17 metų vaikinu. Globėja abu įtaria dėl narkotikų naudojimo ir platinimo. Erikos motina paprašė, kad globėjai dėl jos dukros elgesio pagelbėtų Šiauliuose likęs jos  sugyventinis. Jis šiuo metu tebevarsto jau ketvirti metai su ekskomisarais Panevėžio apygardos teismo duris dėl poveikio prekyba narkotinėmis medžiagomis.

 

 Sugyventinis pakalbėjo su trylikamete dukra Erika. Ji  įspausta į kampą  prisipažino, kad naudoja narkotikus. Juk geriausiai toks tokį pažįsta.  Po prisipažinimo ir naujų merginos rietenų su globėja, sugyventinis bandė merginą nuvežti testui dėl naudojimo narkotinių medžiagų, kad merginos prisipažinimas būtų patvirtintas. Mergina  nuo tos procedūros pabėgo. Teko su policijos pagalba, uždėjus isteriškai merginai antrankius, ją  pristatyti medikams. Atlikus testą jos organizme rasta trijų, ypač pavojingų žmogaus sveikatai ir gyvybei,  narkotinių medžiagų.

 

Nuo jų poveikio žmogus lieka nevaldomas. Jis gali padaryti bet ką: atimti kitam ar sau gyvybę, nekalbant apie lengvesnius nusikaltimus. Įsitikinęs, kad iš tikro Erika naudoja narkotikus, namiškiai prašė vaikų teisių ir kitų atsakingų tarnybų, kad kuo galima būtų padėti merginai, kad ją ištraukti iš narkotikų liūno. Pasirodo, kad  valstybės institucijos niekuo negalėjo padėti nepilnametei merginai, o be jos  sutikimo, negalėjo paimti net testo.

 

Dėl realios grėsmės sau ir aplinkiniams, Erikos globėja atsisakė ją globoti. Mergina buvo priversta išvykti pas savo motiną į Norvegiją. Motina taip pat pabūgo ją pas save laikyti dėl grėsmės jos dviejų metukų sūnui, kuris gyvena su ja Norvegijoje. Ji ryžosi kreiptis pagalbos  į Norvegijos vaikų teisių tarnybą.  Tuoj  pat Valstybė pasirūpino Erikos tolimesniu gyvenimu ir globa.

 

Teisiamasis sugyventinis ir  Erikos motina konsultuojasi su teisininkais ir planuoja paduoti Lietuvos Valstybę į teismą, kad prisiteisti pinigų, kuri nesugeba padėti tėvams  vaikų auklėjime. Kas gali paneigti, kad toks veiksmas ne dėl to, kad pats kaltinamasis nepritrūktų pinigų narkotikams? Patys muša, patys rėkia. Pagalba įklimpusiems į narkotikus daugumoje nesėkminga. Šalyje reabilitacijos centrų trūksta, o ir tie patys yra neveiksmingi.

 

Tik vienas kitas pakyla iš šios duobės (daugumai žinomas Radži Aleksandrovičiaus mamos Raisos pavyzdys. Ji džiaugiasi, kad Radži nepasekė jos pėdomis).

 

Šioje situacijoje keisčiausia tai, kad pats narkotikų platintojas šaukiasi pagalbos dėl jų pėdomis einančių vaikų. Negana to, kaltina Valstybę!

 

IŠŠŪKIAI

 

Problema su narkotikų verslu ganėtinai rimta. Kaip žinia, policijos pareigūnai, anksti išeina į pensiją. Dauguma jų įsidarbina švietimo sistemoje. Jie mokyklose direktoriauja, dirba ūkvedžių, sporto trenerių pareigose. Taip sakant,  ,,auklėja“ jaunimą. Narkotikų verslas tai ,,aukso gysla“.  Šio verslo  tinklas per komisarų  ,,kontrolę“ plečiasi.

 

Nieko nebestebina, kad alkoholį keičia narkotikų gausa. Jų galima įsigyti čigonų taboruose,  baruose, pas taksi vairuotojus, kalėjimuose, armijoje net bažnyčiose ar mokyklose. Vaikai nebaudžiami plečia tinklą ir pardavinėja vieni kitiems.  Pertraukų metų už kampų jie traukia ,,žolę“, vėliau perima praktiką iš vyresnių ir  naudoja stipresnius: ekstazį, kokainą, LSD, amfetaminą ar heroiną, ...

 

Paskutiniai įvykiai glumina visuomenę. Narkotikų išdavoje tėvai vaikus mėto į šulinius, merginos deginamos bagažinėse, jaunimas ir senimas žudomas ir mėtosi gatvėse, o pareigūnai atskleidžiančius šį verslą persekioja, sodina į psichiatrijos įstaigas, baudžia ... Taip nutiko su ilgamete policijos veterane Skaista Rakauskiene, kuri dešimtmetį kreipėsi pagalbos į savo ,,kolegas‘‘ dėl narkotikų gamybos šalia jos esančiame bute.

 

Vietoje to, kad šį nusikaltėlių verslą sustabdytų, pareigūnai uždarė S.Rakauskienę į Rokiškio ,,psichuškę“. Ten izoliacijoje  išlaikė net metus. Joks gydymas atliekamas nebuvo, nes jai to ir nereikėjo.  Kankino psichologiškai laikant kartu palatoje su  neprognozuojamomis žmogžudėmis. Šviesaus proto sveiką moterį po metų, kylant viešam skandalui,  medikai suleidę vienintelę ampulę  išleido į laisvę. Po šios injekcijos netrukus tiesos ieškotoja mirė. Komisarai džiūgauja.

 

Atsikratė savo ,,kolege“ kuri trukdė jų verslui.  Turiu pastebėti, kad iki šiol yra išlikusi atidirbta sovietinė teisingumo vykdytojų ir medikų sistema. Anksčiau ne lojalius valdžiai žmones veždavo padaryti nemąstančiomis ,,daržovėmis“ kankinant ar nužudant  į Sovietską, o  dabar į Rokiškį. Šiuo metu taip pat persekiojamas dėl J.Strazdauskaitės žiauraus nužudymo versijos  ,,Laisvo Laikraščio‘‘ Lietuvai redaktorius A.Drižius, ilgametė generalinės prokuratūros buvusi prokurorė D.Guobienė, teisininkė K.Sulikienė...

 

Šiuo metu, trikdydami Strazdauskų  šeimos ramybę, Kauno AVPK darbuotojai  tebevargsta ir tampo liudininkus A.Veberį, S.Marcinkevičių... norėdami sužinoti kas iš čigonų tarpo išdavė, kad ne automobilis nusikaltėliams rūpėjo, bet paskleista versija (arba tiesa), kad I.Strazdauskaitė vežė didelį kiekį pinigų ar narkotikus.  Gal kaip Garliavos pedofilijos byloje-žudikėje norima sunaikinti visus, kurie ką nors apie tai žino? Nuo kada už išsakytą versiją ar nuomonę tampomi žmonės?

 

Ką komisarai  tokiais savo veiksmais bando slėpti? Net ir nenorom peršasi mintis, kad I.Strazdauskaitės tragiškoje istorijoje  vyksta nešvarūs dalykai, o ,,Laisvas laikraštis“ Lietuvai galimai  parašė tiesą.

Kas svarbiausia narkotikų verslas klesti tiesiai iš teisingumo sergėtojų rankų.

 

Sekantis atviras teismo posėdis Panevėžio apygardos teisme numatytas šių metų sausio 31 d. Posėdžių grafikas sudarytas iki gegužės mėnesio.