STRAIPSNIAI

2021.01-15. Alvydas Veberis. NUSIKALTĖLIAI SAVO KOMPETENCIJA NEABEJOJA
2021.01-15. Alvydas Veberis. NUSIKALTĖLIAI SAVO KOMPETENCIJA NEABEJOJA

 

Alvydas Veberis

 

Nauja gen. prokurorė problemų

prokuratūros darbe nemato

 

 

Iškilmingai prisiekusi Lietuvos valstybei, Generalinės prokuratūros generalinė prokurorė Nida Grunskienė pradėjo darbą. Ji prokuratūros darbe problemų nemato. Sako, kad prokuratūroje dirba profesionalūs darbuotojai. Tuomet nebelieka vilties, kad kas nors pagerės. Juk iš raugintos agurkų statinės ištrauktas agurkas, ten pratūnojęs 28 metus, ar gali matyti kitokią aplinką, apart to, kaip toliau toje statinėje rūgti?

 

Aš visuomenei esu pateikęs ne vieną pavyzdį, kalbėjau asmeniškai su prokurore, kad jai vadovaujant Panevėžio prokuratūroje, jos pavaldiniai dirba nusikalstamai. Vietoje parašytų skundų, ginant gyventojų viešą interesą, apkaltinamos aukos. Nida Grunskienė galimai bus kaip tik tokios supūvusios mafijinės sistemos ,,stogas“. Tokiu Prezidento pasirinkimu pokyčių tikėtis nerealu. Pokalbyje su žurnaliste R.Miliūte, prokurorė kaip tik tai patvirtina.


https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1320734/naujoji-generaline-prokurore-zada-daugiau-demesio-skirti-ikiteisminiams-tyrimams-taciau-dideliu-problemu-sistemoje-nemato

 

Kad nebūčiau apkaltintas šališkumu, prisiminkime kokia prokurorų kompetencija rezonansinėse bylose, apie kurias  kalba naujoji generalinė prokurorė Nida Grunskienė su laidos vedėja Rita Miliūte.

 

Ne tik Lietuvą, bet ir Pasaulį išgarsino Garliavos pedofilijos byla-žudikė, kuri nusinešė daugiau nei dešimties žmonių gyvybes. Nusikaltimai neišaiškinti. Bylą tęsiasi beveik 10 metų. Prokurorai sušilę prikurpė krūvą bylų niekuo dėtiems tų įvykių dalyviams. Jie tebetampomi po visos respublikos teismus. Didžioji dalis tariamų nusikaltėlių jau išteisinti. Pagrindinei aukai – parlamentarei, Kauno apygardos teisėjai Neringai Venckienei prokurorai sukurpė net 39 kaltinimus, kuriuos  pateikė Amerikos teismui  dėl jos ekstradicijos į Lietuvą. JAV 35 kaltinimus atmetė.

 

Tai tarsi skuduru trenkė ,,kompetentingiems“ prokurorams į veidą.  Auka nekaltai prasidėjusi Amerikos įkalinime vos ne du metus, galiausiai sugrąžinta į Lietuvą, dėl likusių 4 sukurptų mažareikšmių kaltinimų. Galiausiai, taip akylai slėptą mergaitės grobimo video  įrašą, Kauno prokurorai įduoda į aukos rankas. Būtent tas įrašas, kuriais apkaltinta N.Venckienė.  Reikia visiškai būti koronaviruso apkrėstom smegenėlėm, kad nematytum, kad teisingumo mafija patyrė fiasko. Tačiau per tą laiką nusikaltėliai pakelti pareigose,   o auka tebetąsoma po teismus.

 

Kur jūsų liaupsinamų prokurorų kompetencija  dėl Šarūno Paberalio bylos, kuris saugojo Kėdainių ,,kniazių“ V.Uspaschik? Amerika neišdavė jūsų maitvanagiams su juo susidoroti. O kaip su nusikaltėlių išaiškinimu, kurie vykdė Kryžkalnio skulptūros,. geležinkelio tilto per Bražuolės upelį sprogdinimo ir Pakaunės savanorių maišto 1993 m aplinkybes? Niekaip nesibaigianti, jau 30 metų Medininkų byla!?  Kur prokurorų indėlis į  „Mažeikių naftos“ privatizavimą, kai  – 51 proc. šios įmonės akcijų tuomečio Seimo pirmininko V.Landsbergio pastangomis 1999 m. buvo dovanotos ofšorinei (lygiai tas pats dabar padaryta ir su suskystintų dujų terminalu „Independence“) firmelei „Williams International Company“, kuri jas vėliau perdavė Rusijos kompanijai „Jukos“. 2006 m. už šias 51 proc. akcijų Lenkijos kompanija sumokėjo ‚Jukos“ 1 492 000 000 JAV dolerių.

 

Kitaip sakant, V.Landsbergio pastangomis vien dėl šio sandorio Lietuvos biudžetas prarado 1,5 mlrd. dolerių. Niekas už šią aferą iki šiol nėra nubaustas, o Landsbergis toliau sako kalbeles per vasario 16 d. minėjimą iš balkonėlio  toliau reikalauja jį vadinti „prezidentu“. G.Nausėda pirmas tą padarė. Negi gaila? Kur ištaškytos aferoms Leo LT, Ignalinos atominės elektrinės uždarymo milijardinės  lėšos?  Kur prokurorų indėlis išaiškinant G.Landsbergio milijoninės vertės sklypo pirkimą už  vieną eurą?  Koks korumpuotų Šiaulių ONTT komisarų ir jiems talkinančių prokurorų narkotikų prekyboje ir rekete darbas?! Prokurorai aplamai nenubausti ir jiems bylos neiškeltos.

 

Apžvelkime keletą bylų Panevėžio prokuratūroje.  Kaip paaiškinti jūsų kompetentingų prokurorų darbą, kai nuo kalėjimo išgelbėtas Seimo narys Petras Nevulis, o nuteistas įkalinimu, nukentėjęs nuo šio nusikaltėlio V.Deksnys? Tik praėjus trims metams nukentėjusysis išteisintas, bet nusikaltėlis nenubaustas. Tai toks jūsų pavaldinių darbas!  Jūs prokurore Nida Grunskiene, apie tuos įvykius daugybę kartų buvote informuota.

 

Kita byla dėl viešo senolių, našlaičių, soc. remtinų gyventojų  viešo gynimo kuo baigėsi? Kai kurie soc. remtini gyventojai Panevėžio savivaldybės išmesti į gatvę, joje ir mirė. Jų viešas interesas nebuvo apgintas. Kai kurie turėjo palikti Lietuvą, už 90 eurų nuomos skolą Panevėžio savivaldybei, treti dėl prokuratūros talkinimo nusikaltėliams išėjo anapilin, o bylos dabar tarptautiniuose teismuose. Tai toks jūsų prokurorų neprieikaištingas darbas ir kompetencija?

 

Prezidentas, teismai, prokuratūra visuomenei trimituoja, kad teisingumo vykdyme  būtų daugiau Tiesos ir tinkamai išnagrinėtų bylų, jei aktyvesnė būtų visuomenė. Ar tikrai? Juk aktyvistams, žiniasklaidos atstovams už nusikaltimų pranešimus, atskleidimus ar už jų viešinimą keliamos baudžiamos bylos, persekiojami, net žudomi (,,Laisvo laikraščio“ redaktorius A.Drižius, teisininkas A.Balčius, verslininkė J.Kiaunienė, P.Šliužas, visuomeninkai D.Šulcas, Giedrius Grabauskas, Algirdas Paleckis, Simonas Kraydonas...) Dėl susidorojimo ne vienas yra palikęs korumpuotą Lietuvą. Kur prokuratūros iškeltos bylos dėl garsiai viešinamų V.Landsbergio, teisėjų, prokurorų nusikaltimų apie kuriuos garsiai kalbėjo ir tebekalba  ne tik ,,Bado akcijos‘‘ dalyviai, bet ir Seimo nariai ar  signatarai Z.Vaišvila, B.Genzelis, A.Butkevičius, R.Karbauskis, Ž.Razminas, P.Gražulis, P.Gylys...?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Su tokia prokurorų kompetencija apie kurią N.Grunskienė šiame video  pasakoja, toli nenueisi. Laidos vedėja neslepia savo veido, bet ko bijo prokurorė?  Laidoje, kaip kamikadzė pasislėpusi, po juoda kauke. Juk gyventojai smalsumui patenkinti  nori pamatyti tikrąjį naujos teisingumo vykdytojos veidą. Tą veidą, kurį pasirinko Prezidentas. Gal LRT pritrūko laidoje vienodų kaukių?